Болести по кучето


        -Бяс
        -Гана
        -Заразен хепатит
        -Парвовироза
        -Лептоспироза
       
       


Описание на гана
Това е остро инфекциозно заболяване по кучетата, което за разлика от беса не се предава на хората, но те могат да бъдат механичи преносители на заразното начало. От гана боледуват също и лисицата, чакалът и вълкът. Причинителят е вирус. Боледуват младите животни на възраст до 3-4 години. Заразното начало се отделя от болните животни чрез изпражненията, урината, носните секрети, слюнката и др. Ето защо пътищата за заразяване са много.
Протичане на заболяването гана
Инкубационният период при ганата е от една до 2 седмици. Заболяването може да протече свръхостро и остро.
При свръхострото протичане обикновено не се проявяват клиничните признаци на болестта и животното умира за два-три дни.
При острото протичане се различават три основни форми - стомашно-чревна, белодробна и нервна. Трябва да се знае, че те обикновено не се проявяват самостоятелно. Най-често заболяването се проявява с две или три от споменатите форми и винаги се придружава от конюнктивит.
Симптоми на гана
Признаци на стомашно-чревната форма са липса на апетит, повръщане и диария, довеждащи до пълно обезводняване на организма. Високата температура е непрекъснат спътник на заболяването.
При белодробната форма също липсва апетит. Наред с това се забелязват и признаците на възпаление на дихателната система - хрема, затруднено дишане и кашлица.
Характерните признаци на нервната форма са нервните спазми, парези и парализи на отделни части от тялото. Това е резултат от възпаление на мозъчните обвивки. Нервната форма не е самостоятелна, а придружава другите форми.
Продължителност на заболяването гана
Острата форма на заболяването протича за 1-2 седмици, но е възможно да продължи и един месец. Всичко зависи от устойчивостта на организма и приложената терапия. Обикновено изходът е летален. Някои животни преболедуват, но оставят с трайни увреждания - парези, глухота, слепота и др.
При най-малко съмнение за гана потърсете помощта на ветеринарния специалист, а за да предпазите животното от заболяване, ваксинирайте го веднъж годишно до 3-4 годишна възраст.

Сайт за кучета и техните стопани
Гана
 
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved