-хранене на отбити кученца
        -хранене на бременни и кърмещи майки
        -хранене на новородени кученца   Болести по кучето


       


Хранене на отбити кученца
Видът на храната и нейното количество са различни в зависимост от породата, възрастта на кучето, неговото физиологично състояние и т. н. Като всяко живо същество то има нужда от белтъчини, мазнини, въглехидрати и минерални вещества, които трябва да бъдат в определено съотношение помежду си. Всички те са необходими за изграждане костите и мускулите на тялото, за поддържане на необходимата физическа сила на организма. Младите, развиващи се организми, тъй като изграждат мускулната си система, имат потребност от повече белтъчини, както и от повече минерални вещества, благоприятстващи развитието на костната система. Набавянето на витамини става най-лесно чрез включването на различни видове зеленчуци в менюто на животните.
За предпочитане е да вземете правилно отбито от майката кученце.
Кога кученцето трябва да бъде отбито
Най-подходящата възраст за отбиване е 40 дни. Все пак тя не може да бъде строго фиксирана, защото развитието на кученцата в едно и също кучило е различно и по-едрите от тях могат да бъдат отбити по-рано. Не е правилно и много ранното отбиване на кученцата, независимо от тяхната телесна маса, тъй като с майчината коластра малкото животно получава още от ранна възраст много и различни витамини, минерални вещества и имуноглобулини, които го предпазват от заболявания. След като се отбие от майката, кученцето става напълно зависимо от човека и именно той го оформя като индивид.
С какво да храним малкото кученце?
Храненето в първите 1-2 месеца трябва да бъде най-малко четирикратно, като животното се приучава към различни видове храни. Това е от голямо значение, защото по принцип кучето не обича много да променя храната. Това ще рече, че на колкото повече храни го приучите от малко, толкова по-лесно ще ви бъде след това. Младото животно не бива да преминава изведнъж на обща храна, особено ако ползвате много и различни подправки. Нежната лигавица на стомаха и червата е лесно уязвима и най-малката последица от такъв вид хранене са силните храносмилателни разстройства и повръщания. Хубаво е да се започне с даване на бульони, в които е натопен хляб или е добавен сварен ориз. Кучето е месоядно животно, затова от малко не трябва да бъде лишено от месо. Месото или карантията предварително се сваряват и се накъсват на дребни парченца. Когато му се предлага риба, тя трябва задължително да е сварена и почистена от костите.
Кученцето да получава всякакъв вид месо или карантия, но винаги предварително сварени.
Как да засилваме костната система на кученцето?
Всички малки кученца и най-вече миналите на интензивно хранене могат да заболеят от рахит. Задължително е към храната да се добавят по 1-2 капки витамин D2 или витамин D3 като постепенно до 6-ия месец се достигне до 8-10 капки от всеки витамин. Освен посочените във ветеринарно медицинските аптеки можете да намерите под различни търговски наименования комбинация от витамини, които по лекарско предписание да давате на вашите питомци. За да се избегне рахитът и за да се даде възможност на младото животно. добре да развие правилна костна система, храната трябва да е богата на калциеви и фосфорни соли. За набавяне на необходимите витамини трябва да се включат и зеленчуци. Те се сваря ват и прибавят към храната, а водата, в която са вряли, се изхвърля. Някои от животните привикват да ядат сурови зеленчуци. Най-подходящи са моркови, зеле, зелен фасул.
При приготвянето на храната не използвайте стари или гранясали мазнини, както и медни или ръждясали съдове. Пренебрегването на тези изисквания води до тежки стомашно-чревни заболявания, най­вече при младите животни.
Храната трябва да бъде с умерена температура.
Каква да бъде дневната дажба на кученцето?
Споменахме, че през първите 1-2 месеца след отбиването кученцето трябва да се храни най-малко четирикратно. Дневната дажба се разделя на толкова порции, колкото е кратността на храненето. Точна рецепта за количеството на храната не можем да дадем, защото то зависи от много фактори - породата, телесната маса, пола и, разбира се, възрастта на всеки индивид. От значение е и къде се отглежда кучето - вътре в дома или на открито. Качеството на храната трябва да се съобразява и със сезона. При по-студено време кучетата, живеещи на двора, трябва да получават по-голямо количество и по-богата на мазнини храна. Животните сами показват дали храната им е достатъчна или не. Не забравяйте, че кучето трябва редовно да получава вода, особено през горещите месеци на годината.
Не допускайте вашите питомци да пият вода от заблатени места, мръсни локви и всякакви други водоизточнuци с неизвестен характер.
Правилното хранене на кученцето до навършване на 6-месечна възраст гарантира добро физическо развитие до края на живота му. Ако е хранено балансирано и пълноценно през посочения период, то по­лесно приема промените в режима на хранене, ако това се налага по­нататък. След 6-месечна възраст кучето постепенно преминава към общ режим на хранене, което обаче не значи "безогледно" хранене.

Сайт за кучета и техните стопани
Хранене на отбити кученца
 
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved