Болести по кучето


       

       
         -Токсокароза
         -Тениоза
         -Въшки при кучетата
         -Бълхи при кучетата
Описание на токсокароза
Популярното название на заболяването е глисти и се
причинява от два вида кръгли червеи, които се локализират в тънките черва, но цикълът на развитието им преминава през белия дроб. Кучетата се заразяват чрез водата, храната и замърсена с фекални маси трева, постеля и др. Бременните животни предават заразата на малките кученца и те се раждат болни от токсокароза. Опаразитените животни слабеят и получават стомашно-чревни разстройства. Често след закашляне повръщат и в храната се наблюдават млади форми на глистите. Те може да се видят и в изпражненията, но в по-големи (зрели) форми.
Усложнения при токсокароза
Това заболяване може да доведе до различни други усложнения, като вторична пневмония, гастроентерити, перфорация на червата и др.
Правилно е няколко дни след отбиването кученцето да се обезпаразити и след това обезпаразитяването да се провежда задължително два пъти в годината.
Обезпаразитяване на кучета
Съществуват най-различни противоглистни средства, които се използват за обезпаразитяване на кучета. Трябва да запомните само, че те се приемат след 12-часова гладна диета, обикновено вечер, а сутрешните изпражнения на кучето се унищожават (заливат се със силни дезинфекционни разтвори или се заравят). По този начин се прекъсва контактът на други кучета с тях и не се дава възможност за разпространяване на заболяването. След такива манипулации под­държайте високо равнище на личната хигиена.

Сайт за кучета и техните стопани
Токсокароза при кучета
 
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved